Wednesday, June 1, 2011

ABC

Terraarium! -

Tarantli pidamiseks sobib väike terraarium mõõtudega 30cm*30cm*30cm. Suurematele liikidele ikka suurem elupaik. Sobib ka samamõõduline pet box. Kõik spetsiaalsed ja alternatiivsed majutuskohad peavad pealt kinni olema ja uksed samuti korralikult sulgetavad. Ka maapinnal elavad liigid võivad mööda klaasseina üles ronida. Ventilatsiooniavad peavad olema piisavad, et hallituse teket vältida ja hapniku juurdevool tagada. Plastkarbid, mida pudipadipodides müüakse, on sobilikud juhul, kui ventilatsiooniavad on piisavad. Liialt suur terraarium võib toitmisel natuke tülikaks kujuneda. Tarantel ei pruugi oma saaki üles leida. Asja ajab ära tiheda metallvõrguga kaetud madal akvaarium. Terraarium ei tohiks väga kõrge olla kuna tarantel saab kukkudes väga kergesti viga. Ronib kõrgemale kohale ja kukub alla, saad surnud eluka. Muidugi puudel elutsevatele liikidele on vaja kõrgemaid terraariume.

Aluspanu! -

Vermikuliiti saab suurematest aianduspoodidest. Hoiab hästi niiskust ja laseb aeglaselt veel õhku auruda. Nii hoiad niiskustaseme kontrolli all. Kui teil on palju niiskust vajav liik, siis on hallituse tekkimise vältimiseks vermikuliit hea material. Hallituse eosed võivad kopsus arenema hakata. Vermikuliit ei ole eriti looduslähedase välimusega. Samuti on vermikuliit pudeneva koostisega ja tarantlid, kes sügavaid urge kaevavad on selle materialiga natuke hädas. Sobib väga hästi kookosmuld, mida müüakse brikettidena aianduspoodides. Paned vette likku ja saad mulla. Kasutatakse ka turvast, turba ja vermikuliidi segu jne. Nii vermikuliit kui ka turvas on natuke aluselised materialid ning see aitab hallituse teket ära hoida. Iseenest mõistetavalt on terraariumil piisavalt suured ventilatsiooniavad(võrguga avad). Aluspanuks sobib ka lillemuld, millele ei ole väetist lisatud. Seedrikoort aluspanuks ei kasuta, sest ei tohi. Kui õuest midagi terrariumisse paned, siis keeda läbi. Potis pliidil või tee märjaks ja mikrolaineahju(kuivalt keerad mikrolaineahju tuksi). Igasuguseid mullas elutsevaid lisakoduloomi pole vaja. Ehk kasvavad koletisteks ja söövad tarantli ära? Loodusest ja koduaiast midagi võttes proovi võtta võimalikult kemikaalivabu(lilleväetised, kahjurimürgid) asju. Teravaid objekte terraariumisse ilmselgetel põhjustel ei panda. Kaktuseid ka ei panda.

Soojus! -

Paljudele liikidele sobib toasoojus ja eraldi elektrilisi seadmeid ei ole vaja. Kui Sinu toatemperatuur langeb palju alla sinu liigile soovitatud temperatuuri, siis peaks terraariumi eraldi soojendama. Erinevad küttekaablid, soojamatid sobivad. Ennast maasse kaevavad liigid küpsetavad ennast ära, kui küttekeha on paigaldatud terraariumi alla. Kaevuvad tarantlid kaevuvad varju otsides või liigse kuumuse eest põgenedes. Tarantel otsib instiktiivselt jahedust maa alt, sina aga oled paigaldanud küttekeha just sinna. Ära nii tee! Soojamatt kleebitakse terraariumi tagaseinale(loomulikult väljapoole). Temperatuuri jälgid termomeetriga. Termostaat reguleerib soojust ise(kontrollid termomeetrit jälgides. See lisavidin on kallis ja kergemini peetavatele liikidele ei ole termostaati vaja. Kui te avastate, et on olemas ka vahetuvad aastaajad, ehk siis on teil ka seda vidinat tarvis. Veinikülmkappi jne. Jätkem erividinad neile, kes tarantleid paljundavad. Kuniks teil seda teksti vaja läheb, elab teie lemmik rõõmsalt lihtsa küttekeha või ilma küttekehata.

Söök! -

Tarantlid on üldiselt elustoidu sööjad. Kui te saate midagi külmikust talle sisse söödetud, siis olete väga hea tarantlitoitja. Kilgid, prussakad, rohutirtsud ja muud putukad lähevad roaks. Kuna ka saagil on lõuad, siis peaks vaatama ka saagi suurust. Saak ei tohiks olla suurem kui tarantli tagakeha. Söök oskab ka hammustada. Tarantel saab jagu endast suuremast saagist. Otsusta ise, kas saaksitikas on sinu lemmikule ohtlik või mitte. Aeg-ajalt võib hiirepinkit pakkuda. Toidujäänused peab järgmine päev ära koristama. Toitmistihedus on liigiti erinev. Täiskasvanul korra nädalas kõht täis sööta on ok.

Valgustus! -

Eraldi valgustust ei ole vaja. Liigne valgus häirib tarantlit ja võib stressi põhjustada. Terraariumi otse akna alla paigutades tõuseb päikesevalguse käes temperatuur terraariumis liialt kõrgele ja õhkki läheb kiiresti liiga kuivaks. Samas peaks tarantel tajuma ööpäeva vahetumist. Paigutad terraariumi aknast kaugele, kuid nii, et mingi päevavalgus terraariumini ikkagi jõuaks. Bioloogiline kell peaks siiski toimida saama.

Mürk! -

Tarantlid on kõik mingil määral mürgised. Teadaolevalt ei ole keegi tarantlihammustusest elu ega jäset kaotanud. Kui teil on mesilase mürgi suhtes allergia, siis peaks eriti ettevaatlik olema. Tarantleid võetakse mõnikord kätte. Tavaliselt nõrgema mürgiga liike.

Tarantel ja teised koduloomad! -

Tarantlid elavad enda elukohas ja teised koduloomad on seal, kus on nende koht. Peale selle, et tarantlihammustus võib teie soojaverelisele sõbrakesele ohtlik olla, on ohuks ka karvakesed, mida tarantel ohtu aimates oma tagakehalt tagajalgadega maha hõõrub. Kõikidel tarantlitel ei ole sellist kaitsemeetodit. Need liigid, kes karvu ei hõõru on tavaliselt jällegi agressiivsemad ja tugevama mürgiga. Samuti on tarantel väga haavatav. Ka väikseima vigastuse korral jookseb tarantel verest tühjaks. Tarantli veri ei hüübi. Välisskelett on küll tugev, siiski teatud piirides. Tarantli tagakeha on väga õrn.





*Allikas: http://www.myspace.com/koduloom

No comments:

Post a Comment